zondag 19 februari 2012

mini-mini-vizier


Kijk, van mijn hand verwacht je niet snel een stuk proza over “techniek”. En dat is wel logisch, want daar heb ik geen verstand van (zo kreeg ik vorige week immers de garagedeur niet eens open). Blijkbaar is echter ook voor mij irritatie een fraaie bron voor vindingrijkheid. Ik probeer – nu de sneeuw verdwenen is – wat vaker naar Leeuwarden te trappen. Slecht zicht vind ik een ramp. De eerste stap was de aanschaf van een heuse Rudy Project Perception Titanium (de naam alleen al) bril. Een fietsbril op sterkte met een onvervalste kantelbare zonneklip. Je fietst voor aap; mijn kinderen hebben overwogen om me te vondeling te leggen, maar functioneel (en redelijk betaalbaar) is de bril zeker.De tweede stap naar beter zicht was een aanpassing aan het mini-vizier. Ik heb er een enorme hekel aan als die beslaat en dat doet het handige ding als geen ander. Het grootste voordeel van het vizier vind ik de rust. Geen gesuis meer aan je oren van de (tegen) wind. Zonder mini-vizier lijkt met fietsen in een Quest echt een aanslag op je gehoor en daar heb ik me wel eens zorgen om gemaakt.

Enige tijd geleden heb ik een vizier vervangen. Er zaten wat krassen op. Vorige week heb ik van het ‘reserve vizier’ een brede strook afgeknipt, zodat er een mini-mini-vizier van ongeveer een cm hoog overbleef.  Aan de “buitenkant”  van dit mini-mini-vizier is vervolgens klittenband geplakt; precies zoals op de fiets zit. Daarop is nu het “grote” vizier bevestigd. Twee hele kleine strookjes (0,2 cm) klittenband 10 cm links en 10 cm rechts van het midden zorgen ervoor dat de twee stukken Lexan niet  tegen elkaar komen. En verdorie; het werkt gewoon! Ik fiets er nu de hele week mee en het zicht is veel beter; zonder dat ik last heb van het extra randje Lexan.  Wellicht hebben vele Questrijders eenzelfde oplossing bedacht. Zo niet? Doen; pak die schaar; het scheelt veel ellende. Nog beter: Wim werk het idee verder uit en zet hem in de winkel.

Nu alleen nog een oplossing voor mijn andere irritatie; lekke banden. Daar had ik er deze week ook weer twee van; zowaar de Schwalbe Marathons….. 

6 opmerkingen:

 1. Het krijgen van opmerkingen van mijn kinderen die vinden dat ik voor aap fiets, ben ik ondertussen ook wel gewend.

  Mijn reactie is meestal: fiets maar eens een keer mee, als ik een rondje ga maken.

  Ik ben dan wel 30 jaar ouder, maar ik fiets ze er nog makkelijk uit.

  Al vermoed ik dat onze middelste dochter mij ooit nog wel gaat inhalen. Ze zit nu in de eerste van het Voortgezet Onderwijs en fietst regelmatig met zo'n 22km/u naar school. Ik fiets dezelfde route en soms "mag" ik wel eens met haar mee fietsen.......;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Klinkt als een Bauk(j)e Mollema verhaal, Wim... ;) ...

   Verwijderen
  2. Voor aap fietsen heb ik een dikke kunststof huid voor...;-)
   Die Rudy project bril kost een vermogen, maar is bijzonder effectief en hoge kwaliteit. Z'n geld meer dan waard. Ik heb hem altijd bij me. Al was het maar als reserve bril.
   Ik heb diverse brevetten gereden met mijn gewone bril voor veraf met daarop een losse zonnebril geklipt. Op het puntje van mijn neus een halve leesbril om de GPS en routeboek op het stuur af te lezen.
   Dan rij je zelfs voor medevelonauten voor schut....

   Verwijderen
  3. Hoi Theo,
   Ik heb €110 betaald voor het montuur. Vond dat eigenlijk wel meevallen voor een bril...

   Verwijderen
 2. Het lijkt er op dat je onbewust het principe van de deflector van de racekap hebt gebruikt :)
  Ik weet dat veel velomobilisten zowel veel hogere als veel lagere mini vizieren gebruiken.
  De huidige standaard maat van 9 cm breed is een goed gemiddelde. Je kunt door het voor- of achterover kantelen de hoogte boven de rand van het instapgat goed regelen.
  Mijn uitgangspunt is dat je net over het mini vizier heen kijkt. Of het beslaat of niet is dan niet echt van belang.
  En inderdaad, zelfs een laag vizier heeft al een goed effect op de luchtgeleiding en dus op de snelheid.
  Groeten,
  Wim

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Lijkt me een heel goede vinding. Een deflector dus. Heeft wel door mijn hoofd gespeeld, maar niet in deze vorm.
  Nu het weer 'warmer' wordt rij ik weer zonder schuimkraag, dus mis ik het minivizier direct.
  Het vizier platter zetten verbeterd het zicht nauwelijks voor mij. (Ik zit diep in de fiets)
  Het lawaai neemt enorm toe. Meer dan zonder vizier. Ook de (koude) werveling in mijn gezicht is ronduit vervelend.
  Ik ga experimenteren. Goeie tip!

  BeantwoordenVerwijderen