zondag 25 maart 2012

Alles ademt lente..


Vandaag weer eens een ander ritje dan Leeuwarden heen en weer. Ik ben al ruim een maand niet meer rond het (mijn?) Sneekermeer gefietst. Een van mijn favoriete tochtjes. Niet ver; slechts iets meer dan 40 kilometer, maar vrijwel elke kilometer is mooi.

Het weer is bijzonder; bewolkt, zelfs een beetje fris met een optrekkende mist. De zon heeft op deze vroege ochtend nog te weinig kracht om gaten in het wolkendek te trekken. Af en toe bereikt de zon de laatste nevel. De druppels vocht lichten op en verstrooien de kleuren over het land. Prachtig, die harde contrasten.Na Terhorne een korte stop aan de oever van het meer. De vogels zijn druk in de weer boven en op het stille water. Een paar foto’s en hup, met een aardige vaart (zo rond de 40km/uur) weer verder. 

Op naar Akmarijp. Waar vlak langs het fietspad, boven op een geknotte wilg een ooievaarskoppel al een aantal jaren haar nest heeft. Het is een feestje om het stel tot de zomer te volgen; het –her-bouwen van het nest; het broeden op de eieren; het voeren als er jongen zijn; de eerste vliegbewegingen.  


Het nest is weer bewoond. Alles ademt de lente.Ook Ben Wiggers is uit zijn nest gekropen. We toeteren naar elkaar als de twee Questen elkaar vlak na het Margrietkanaal voorbij rijden. Het is een mooie dag.  

2 opmerkingen:

 1. Wordt het niet eens tijd om met een groepje Friezen met Questen, Mango's o.i.d. een rit te rijden. Fryslân is sa moai!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Beetje gevaarlijke opmerking van mij misschien. Toen het vroor dat het kraakte was iedereen vol van de Elfstedentocht. Vooral de media en de westerlingen. Outsiders.
  Ik begon mij er een beetje aan te storen. Het was over de top. Onrealistisch. Niks horror winter, gewoon winter.

  Nu is het voorjaar en vroeg ook, merk ik precies dezelfde tendens. Weer staan die media vooraan om elk crokusje en twitterent (!) vogeltje uit te vergroten. Nog nooit vertoond zo vroeg. Een record! De weerman (m/v) wordt op een voetstuk gezet.
  Vreemd genoeg stoor ik mij er nu niet aan. Ik ben blij dat iedereen maximaal geniet en er goed geluimd van wordt van de prille zonnestraaltjes. We nemen vrij en trekken er massaal op uit.
  Het lijkt wel of we nu eindelijk eens ontdekken dat het mooiste er altijd al was en vlakbij en gratis ook nog. De natuur. We leren eindelijk eens kijken en raken ons bewust van de heilzame werking van een stevige neus lentelucht. Verwonderd kijken naar een ontluikende bloem. Luisteren naar gekwinkeleer van een vogel. Maar moeten het eerst in de krant lezen of op de buis zien.
  Dat zijn nog eens belangrijke zaken! Voorpagina nieuws in chocoladeletters.
  Bel de NOS, RTL, Hart van Nederland...morgen komt de zon op! De merel zingt in de bomen.
  In Friesland natuurlijk het mooist...;-)

  BeantwoordenVerwijderen